Cafes Lladó

Glossari del cafè

Gglosari

Olis essencials

O essències, són cossos volàtils procedents dels vegetals. L'olor aromàtic de moltes plantes es deu a la presència d'aquests olis essencials en les glàndules de les plantes.

 

Xicoira
Planta de la qual s'extreu una infusió i que va substituir al cafè en temps d'escassetat, com per exemple durant la guerra.

 

Americà
És un cafè llarg que pot prendre's fred o calent.


Arabusta
És una varietat de cafeto que sorgeix de l'encreuament d'Aràbiga i Robusta, donant l'aroma de l'Aràbiga i del cos del Robusta.


Aromes
El cafè posseeix de 600 aromes diferents que es desprenen durant el torri.

Benefici
S’esmena així al procés de treure grans de cafè de les baies.


Biberó
Cafè amb llet condensada.


Cafè – cantant

Cafeteria on, en una petita tarima, es presenten números musicals.


Cafè amb gel

Es tracta d'abocar un cafè calent sobre glaçons de gel en un got alt.


Cafè amb llet

En una infusió de cafè a la qual s'afegeix llet. Es considera una beguda

energètica i reconstituent i, per tant, un esmorzar ideal.


Cafè, copa i pur

Expressió utilitzada per definir les tertúlies de sobretaula.


Cafè tallat

Cafè, servit en tassa petita, amb un poc de llet.


Cafè – tabac

Establiments francesos que funcionen com cafeteria i com estanc.


Cafeïna
L'índex de cafeïna del cafè varia segons la varietat i procedència, de 100mg per tassa per a les varietats Aràbiga a 250mg per tassa per a les varietats Robusta.
Cafetó
És el diminutiu de cafè. L'expressió “prendre un cafetó” s'utilitza generalment a Madrid i centre d'Espanya.


Cafetera
Màquina per obtenir la infusió del cafè/ Objecte vell, cotxe que funciona malament.

Cafeter
Es diu de la persona amant del cafè


Capuccino
Es tracta d'afegir llet amb espuma al cafè, col·locant-la suaument en la tassa, a més d'un poc de xocolata o canyella en pols.


Carajillo / Cigaló

Cafè amb un rajolí de licor, especialment conyac.


Coffee break

Expressió anglesa. Indica que, amb l'excusa de “anar a prendre cafè”, un es pren un descans.


Cos
Se li atribueix a la beguda que té consistència, i que fa la sensació de tenir la boca plena.


Descafeïnat
Cafè al qual s'ha extret la cafeïna / Figuradament: fluix, sense substància, “Light”.


Desgraciat
Es tracta d'un cafè descafeïnat amb sacarina i tallat amb llet descremat.


Diürètic
Una de la qualitats més conegudes del cafè és la seva acció diürètica, beneficiosa per la salut.


Expresso
És una infusió de cafè rica en aroma i gust, densa, de color negre i amb una uniforme capa de color avellana en la part superior.


Fruita
Aroma especial de certs cafès tipus moca.


Fort
Que té cos i un fort gust i olor característic que recorden al cafè expresso.

Honorable
Se li diu popularment, a Catalunya, al carajillo de rom de la marca “Ron Pujol”.

Fum
El gust de fum és una aroma que moltes vegades és a causa d'una preparació dolenta del cafè o a deficients condicions d'emmagatzematge.


Anar a prendre cafè

Moltes vegades està associat a una estona de conversa, a una parada o pausa.

Irlandès
Es tracta de barrejar un cafè amb whisky i sucre, i col·locar nata freda per damunt.


Organolèptics
Les característiques organolèptics dl cafè són tot allò que és percebut a través dels sentits durant la degustació.


Queimada / Cremat

Beguda feta a base de rom / sansa, grans de cafè, llimona, sucre, etc. I flamejada fins que desapareix pràcticament l'alcohol.


Recuelo
Cafè fet amb els pòsits que queden d'un primer decuit.

 

Ric
Se li diu així a un cafè molt complet, amb molta aroma i consistència.


Suís
Es tracta d'un cafè barrejat amb ou batut i aigua bullint. Se serveix amb sucre i llet al gust.


Tigrato
Se li diu així al cafè expresso que en la seva crema s'endevinen unes línies semblants a les ratlles d'un tigre.


Verd
Gust que dóna a un gra immadur i certs cafès recents collits.


Vienès
Es tracta d'un cafè colat al qual, prèviament, se li afegeixen espècies (canyella, comins i claus). Se serveix amb glaçons de gel adornats amb nata.